Omdat wij als directie ook niet altijd weten of we het beste pad bewandelen...

12 maart 2024
Governance boven de organisatie, bij ons in de vorm van een Raad van Advies.  Een cruciaal onderdeel van goede bedrijfsvoering. Helemaal bij purpose-driven organisaties zoals Social Capital. Hoe borg je de missie, de kernwaarden, maar hou je ook focus op gezonde bedrijfsvoering.
Bij de oprichting van Social Capital in 2020 hebben wij als eindverantwoordelijke voor een gezonde organisatie met een ambitieuze droom; ‘om voor iedereen met een arbeidsbeperking die graag wil werken een leuke en betaalde baan mogelijk te maken’, een RvA geïnstalleerd. Dit orgaan staat boven ons als directie, en vertegenwoordigt de controle op ons sociaal en zakelijk geweten.  

We geloven in de kracht van verbinding en samenwerking. Door het oprichten van een RvA met leden die verschillende expertises vertegenwoordigen geloven we dat we sneller en groter kunnen en durven te denken, waardoor we uiteindelijk de droom van Social Capital zullen verwezenlijken. 

Het formaliseren van het advies ‘dwingt’ ons om tijd en aandacht te besteden aan zaken die wat verder af liggen van de dagelijkse werkzaamheden, waaronder de lange termijn strategie, de gevolgen en vereisten van snelle expansie en de samenwerking tussen ons en grote partners zoals HEINEKEN.

De RvA is in den beginne opgericht met Gerrit Keen, destijds financieel directeur bij Heineken Nederland, Joske Paumen, mede oprichtster van de Colour Kitchen, Sabine Kam-Schuil als purpose acceleration manager en Janine Vos, CHRO and Managing Board Member Rabobank. 

Janine heeft ons ook de tweede termijn voorzien van advies – zowel organisatorisch, maar ook op thema’s als persoonlijk leiderschap en ontwikkeling. Ze werd deze termijn vergezeld door drie nieuwe leden: Lotte van der Linden, destijds Directeur van JongPIT en in die hoedanigheid de stem van jongeren met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Mark Hillen, mede oprichter en Chief of Innovation bij Social Enterprise NL. De belichaming van het systeem, maar ook de stem van rede, als onze dromen te ambitieus bleken in de praktijk. Tot slot Mark Blok, als vertegenwoordiging van ons partnership met Heinken, en een creatieve blik op communicatie intern en extern. Hij is net opgevolgd door Laudine Witteveen, Director Corporate Affairs bij Heineken Nederland, een sterke partner om samen een wereld te creëren waar we laten zien dat verbinden werkt.
Tijdens onze laatste bijeenkomst in dit gezelschap hebben we onze governance en strategische plannen voor de toekomst nog een keer goed tegen het licht gehouden. Nu is het tijd om vervanging te zoeken voor Janine en Lotte, we gaan ze missen, maar elke fase voor ons als groeibedrijf vraagt weer frisse, nieuwe input.

Veel dank aan iedereen die ons hierbij steunt. Denk je erover om zelf een RvA te installeren boven het directieteam? Of lijkt het je gaaf om ons van advies te voorzien op het gebied van detachering en scaling up? Stuur dan vooral een mail naar
David@socialcapital.nl

ZOEKTERM.